sobota, 29. maj 2010

Veliki družinski kolesarski izlet

Ker se je izkazalo, da so se vremenoslovci vsaj za dopoldan z napovedovanjem dežja na srečo zmotili, smo se s prijatelji odločili za daljši kolesarski izlet iz Kranja do Škofje Loke in nazaj. Ker nas je bilo kar deset, od tega šest otrok, smo izbrali varno, mirno kmečko cesto čez polja.

Največje presenečenje sta nam pripravila najmlajša kolesarja, dva petletnika, ki sta 31 kilometrov dolgo pot zmogla povsem samostojno. Privoščili smo si le dva odmora. Prvega za pico, drugega za sladoled.

Velik del poti je potekal ob železniški progi, kjer smo veselo mahali vsakemu vlaku, na naše navdušenje pa so nam vlakovodje odgovarjali z mogočnimi vlakovnimi "trobljami".

Šele petnajst minut pred domom se je vremenska napoved uresničila in začel je padati dež. V nasprotju s pričakovanji je bil ta zadnji, mokri del kolesarjenja, za otroke vrhunec zabave celotnega dneva :) Topel tuš doma pa je pregnal nevarnost pred morebitnim prehladom.

Za lep izlet ne potrebuješ avta, še manj pa dolgega potovanja. Zadostuje spoznavanje lepot bližnje okolice!

sreda, 19. maj 2010

nedelja, 2. maj 2010

Allianz Arena


Allianz Arena je mega štadion v Muenchnu, dobro viden tudi z avtoceste. Predvsem ponoči je nezgrešljiv, saj od znotraj navzven kar žari. Odlična maketa, ker v prerezu vidiš tudi njegovo notranjost, je razstavljena v Legolandu.

Sea Life Muenchen

Sea Life Muenchen je podzemni akvarij v sklopu Olimpia Parka. Moje mnenje - ni vreden denarja, ki ga hočejo za vstopnino.

Kdor želi doživeti res pravi akvarij, mora iti v italijanski obmorski Acquario di Genova. Ta je šele drag! Ampak vreden ogleda.

sobota, 1. maj 2010

Weinstadt

Weinstadt je majhno nemško mesto v bližini Stuttgarta. Poslovenjeno bi mu lahko rekli Vinsko mesto.

Upravičenost tega imena dokaže že kratek sprehod po obrobju mesta, kjer dominirajo vinogradi. No, 1. maja gričke zavzame mladina s svojevrstnim praznovanjem praznika dela. Mladi se združijo v skupine od 2 do cca 10 oseb. Vsaka taka skupina vleče s seboj voziček, poln alkoholnih pijač in z glasnim radiem. Nevajeni alkohola so totalno nažgani in nagravžni že preden pridejo na cilj, na razgledni travnik nad mestom. Tam potem kao žurajo - krulijo, delajo iz sebe opice, vse naokrog pa smrdi po bruhanju.

Ampak - taki so grički nad Weinstadtom samo enkrat na leto. Vse druge dneve je tu glavna narava s svojim mirom in prijetnim vonjem, tišino pa zmotijo le sprehajalci in gorski kolesarji. Za slednje je tu varnih izzivov veliko.