torek, 2. avgust 2016

Čolnarjenje po Vltavi

Po dopoldanskem ogledu neverjetne poti med krošnjami dreves je zdaj prišel čas, da začnemo delati tisto, zaradi česarsmo letos sploh prišli na Češko. Čolnarjenje!

Naša baza je bil kamp v kraju Vyšši Brod. Gre za le enega od mnogih kampov, ki jih je ob Vltavi postavila agencija Inge tours. V vsakem kampu izposojajo čolne, in z vsakega kampa vozijo avtobusi nazaj na izhodišče. Tako si lahko izbereš poljubno število dni za čolnarjenje, s rezerviraš prenočišča, obenem paž veš, da te na cilju čaka prevoz nazaj v prvi kamp, k tvojemu avtomobilu. Preprosto kot je le možno!


Na izhodišču dobiš sode, v katere pred vodo varno shraniš svoje stvari.


Mi smo se odločili, da bomo najeli dva gumenjaka, kar se je izkazalo za super idejo, saj smo si s tem dali več svobode. Na vsake toliko smo se zamenjali v čolnih, se lovili, igrali itd. Če bi bili vsi v istem čolnu, bi bilo svobode in igre pač manj.



Vltava je zelo počasna, mirna, večinoma precej plitka, seveda pa ves čas voziš s tokom navzdol, tako da dogodivščina ne zahteva večje fizične moči.


Malce povsem nedolžnega adrenalina sproi le nekaj jezov, pri katerih je vedno narejena posebna pot za čolne. Tam moraš dobro usmeriti nos čolna, pa gre naprej vse lepo in prav.

Potem se pa začnejo ob poti vrstiti mesteca. Dih jemljejo pogledi s perspektive, ki jo ponavadi nisi deležen.






Do solz se nasmeješ tej pogruntavščini - plavajočim barom, ki so sredi Vltave zasidrani tako, da so dostopni samo s čolni. Ker so cene sprejemljive, so ljudje na čolnih iz ure v uro bolj majavih nog ...


In ko se zvečeri, prideš do kampa, v katerim si si rezerviral prenočišče. Samo stopiš ven iz čolna, ga potegneš na suho, si v kampu privoščiš poceni večerjo, nato pa zaspiš. Recimo v takem indijanskem šotoru, ki ima na sredini na vrhu luknjo, zato je v šotoru dovoljeno zakuriti ogenj. Če to ni krasno!



Naše izhodišče:

Ni komentarjev:

Objavite komentar